Blog młodej mamy dwójki dzieci o niedużej różnicy wieku. Jest on dla mnie pewnego rodzaju odskocznią. Opisuję elementy naszego życia, daję porady innym rodzicom, umieszczam recenzje produktów dla dzieci. Wyrażam na swoje "ja". Część wpisów tworzy taki mój pamiętnik. Staram się w nim "uchwycić" chwile i zapisać rzeczy warte zapamiętania, które mogą przydać się również innym. Ciągle się rozwijam i szukam nowych tematów, chcę być inspiracją dla innych.

środa, 23 listopada 2016

Domowa pizza na cienkim cieście

Kochani, obiecałam podzielić sie przepisem an moją domową pizzę, więc piszę ten post:)


 http://www.catering.w.rzeszowie.info/index.php/pizza-bar


U nas pizza to ulubiony przysmak. Wiem, wiem, może zbyt zdrowy nie jest, bo ta ilość sera... ale nadrabiamy innymi składnikami. Muszę się przyznać, że ostatnio jemy pizze tak często, że można spokojnie powiedzieć, że tydzień bez pizzy jest tygodniem straconym.

Zanim "doszłam" to przepisu, który poniżej, dużo się ukombinowałam z ciastem.
Są tacy, którzy lubią pizzę grubą i puszystą, ja należę do tych, co lubią cienkie ciasto.

Więc oto mój przepis:

PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży świeżych

Do wody rozkruszam drożdże, dodaję cukier, 2 łyżki mąki- mieszam zaczyn. Odstawiam na ok. 10 min, aż powiększy się jego objętość (rośnie taka pianka do góry).
Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję resztę składników oraz gotowy zaczyn. Całość zagniatam (za mnie robi to robot, ale z powodzeniem możecie robić to ręcznie, pamiętając by robić to dość długo i zagniatać powietrze do środka).. Formuję kulkę.

Podsypuję miskę mąką, wkładam do niej kulkę ciasta i przykrywam ściereczką (najlepiej wilgotną. Ciasto odkładam w ciepłe  miejsce do wyrośnięcia (0.5-1.5 godz- lepiej dłużej niż krócej).

Jeśli chodzi o sos, to ja robię z domowego przecieru pomidorowego- równie dobrze sprawdzi się taki w kartoniku. Odparowuję go by był gęsty dodając oregano, bazylię, troszkę soli i pieprzu:)

Po wyrośnięciu ciasta wałkujemy- możemy zagnieść brzegi, ale ja np tego nie robię, tylko zostawiam ok 1-1.5 cm bez sosu i składników.
Ciasto smarujemy sosem, dajemy ulubione składniki i posypujemy serem.
 Pieczemy w maxymalnej temp piekarnika, najlepiej z termoobiegiem, a jeszcze lepiej byłoby w piecu:) 






U nas na pizzy królują składniki takie jak: pieczarki, oliwki, cebula, szybka, papryka, czasem pomidor i kukurydza. Tak na prawdę zależy co mam:) Jeśli chodzi o ser, to używam mozarelli. My kupujemy taką gotową tartą w Biedronce.

Ciekawostka: jeśli wiecie, że nie będziecie mieć czasu by ciasto długo rosło, dodajcie więcej drożdży (ale pamiętajac, że wtedy pizza wyjdzie ciut inna).
Można też ciasto zrobić np wieczorem i wsadzić na całą noc do lodówki, żeby zrobić potem pizzę na obiad:) Przez te ok 12 godzin ciasto rośnie w lodówce tyle, co w cieple w ok godzinę:), ale jest bardziej kruche i twardsze.

Aa my uwielbiamy też pizzę z serowymi brzegami, ale to jest dopiero bomba kaloryczna;p

Nasza pizza jest taka, ale przepisów jest bądź ile, jedni wolą taką, inni siaką:) A Wy jak robicie pizzę i z czym lubicie?

Musiałam chwilkę przysiąść, by powstał ten wpis (a przy dwójce dzieci to nie takie proste). Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad, napiszesz coś od siebie:)
Do następnego!

6 komentarzy:

  1. u nas pizze robi tatuś i nawet nie znam przepisu :D bardzo często robi połówki. jedną z kurczakiem, ananasem i kukurydzą, a drugą z wszystkim co mamy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki mężczyzna to skarb:D Choć ja tam lubię gotować;p O czyli taka "hawajska" heh:)

      Usuń
  2. Narobiłaś mi smaku ;) Aż ślinka cieknie. A chyba będziemy musieli zacząć robić własną, bo ostatnio zasnęliśmy zanim dostawca przyjechał z pizzą i go wystawiliśmy... Teraz nie wiem, czy będzie chciał do nas jeszcze przyjechać ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj hehe . To chyba mu się nie spieszyło;p

      Usuń
  3. ale smakowicie wygląda :D my chodzimy na pizze do restauracji , dzieci zawsze biorą trzy sery a my z mężem z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pizze a zwłaszcza domową,przynajmniej wiem co w niej dokładnie jest i co najważniejsze o niebo lepiej smakuje .
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń